2008/09/23

valtion ja yhteiskunnan sisäinen turvallisuus

supo tekee vuosittain raportin, jotta me tiedettäis, mikä meitä tässä maassa uhkaa ja miltä kaikelta pahalta ne meitä suojelee.

viime vuonna näitä sisäpoliittisia turvallisuusuhkia oli neljä:
- globalisaatiota ja kapitalismia vastustava toiminta
- taloja valtaavat vasemmistoaktivistit ja anarkistit
- ydinvoimaa ja metsähakkuita vastustavat ympäristöaktivistit
- eläinoikeusaktivistit

se valaiseva raportti on täällä:
http://www.poliisi.fi/poliisi/supo/home.nsf/pages/ED2AB777BA0063B7C225715D003A8444?opendocument


samaan aikaan:
Pum! puM! puMMM! pum.......!

melkein kuka tahansa voi saada luvallisesti käsiinsä aseita ja käydä ammuskelemassa vaikkapa lukiossa tai muussa oppilaitoksessa tai mikä nyt kutakin käy ärsyttämään. mut onneks oikeat sisäpoliittiset uhat on poliisilla tarkkailussa.

ei tässä kandee kai sanoa mitään sosiaalipolitiikasta vai mitenhän olis? puhuttaisko mieluiten videopeleistä ja väkivaltaelokuvista ja nuorten kuuntelemasta musiikista? vai pitäiskö tehdä kotietsintä eläinoikeusaktiivien himaan ja pidättää ne ja kaikki lähellä olevat ihan vaan varmuuden vuoksi?

4 kommenttia:

S. Mychael kirjoitti...

Mun mielestä ainakaan valvontaa ei tulisi lisätä, eikä ongelma oo varsinaisesti ampuma-aseiden helppo saatavuus - jos tästä sun merkinnästäs edes niin oli tulkittavissa. Kulttuurin ja tekemisen monipuolisuus, siis videopelit, elokuvat ja musiikki, ilahduttaa suuresti ainakin minua, ilahdutti jo pikkulapsena, kun päivästä toiseen hakkasin silmät pyöreinä Wolfenstein 3D:tä, Doomia, GTA:ta... Jos halutaan keskittyä itse ongelmaan, on nuorisotyö ja mielenterveystyö avainasemassa. Jos joku on niin täynnä pettymystä, että haluaa tappaa, ei valvonta siinä kohdin ole oleellista, ja tappaa voi muutenkin kuin ampumalla. Mistä sitten rahaa tai resursseja nuoriso- ja mielenterveystyöhön? Vielä tällä hetkellä suht valvomaton ja rajoittamaton internet tarjoaa kaikki mahdollisuudet. Mielenterveystyölle on jo nyt pieniä foorumeita, mutta harvapa niitä käyttää? Ehkä ideaali olisi, ettei niitä tarvitse etsiä tai niiden luo tarvitse vartavasten hakeutua, vaan jonkinlaisen mielenterveys- ja nuorisotyön voisi ujuttaa ajankohtaisille, suosituimmille internetsivustoille. Sisäpoliittinen uhka talonvaltaus on oiva keino paitsi vähentää tilojen tyhjilleen jättämistä ja sitä kautta kulttuurisesti arvokkaiden talojen ja maisemien purkamista, myös perustaa nuorille ja toki aikuisillekin omaehtoiseen toimintaan kannustavia paikkoja, sosiaalikeskuksia ja kulttuurikeskuksia. Pieniäkin yhteisöjä tarvitaan, etenkin niitä.

Eiii, kylläpä täällä mätii......

T: mä, löysin tän sun blogin täältä internetin ihmemaasta.... Just hieno! Odotan jo lisää tekstei.

emma kirjoitti...

en yrittänyt ottaa kantaa suoranaisesti ampuma-aselainsäädäntöön (vaan lähinnä noihin koomisiin poliiseihin ja hysteeriseen uutisointiin). jos ottaisin, niin toteasin varmaan vaan, ettei aseita mun mielestäni tarvitsisi antaa tai myydä yhtään kenellekään, ei ihmisten eikä eläinten tappamiseen. ja totta, vaikka noin oliskin, ei se ketään estäisi tappamasta silti, jos se joku nyt vakaasti sille päälle olisi ryhtynyt. joo-o. sanokaa vaan, että se, jos aseita ei laillisesti saisi johtaisi laittomaan asekauppaan. varmaankin.

mäkin tykkään ja nautin videopeleistä ja musiikista ja elokuvista. ja niissä esitetystä estetisoidusta väkivallasta myös tosi usein, ihan siinä missä mistä lie romanttisesta söpöilystä tai näppärästä dialogistakin.

nuoriso- ja mielenterveystyö on varmaankin keskiössä, jos yhteiskunnassa lisääntynyt väkivallan käyttö nähdään ongelmaksi. mutta ylipäätään yhteiskunnassa vallitseva ihmisiä rajoittava, kahlitseva, väkisin kategorisoiva ja muillakin tavoin ahdistava ilmapiiri voisi olla (voisiko?) muutettavissa enemmän tuollaiseen yhteisölliseen, ihmisten omat tarpeet, kiinnostukset ja yksilöllisyyden huomioonottavaan suuntaan. ja se voi tapahtua vaikkapa sosiaalikeskuksissa, mutta toivottavasti monessa muussakin tilassa.

S. Mychael kirjoitti...

Totta kyllä.

Oon sitä mieltä, että väkivalta on tällä hetkellä ehkä se näkyvin ongelma tässä yhteiskunnassa ja siten tuo mielenterveystyön keskiöön.

On huomattu, että jotkut kyllä mielellään kategorisoivat itse itsensä ja hakeutuvat samankaltaisten seuraan. Eilen HS uutisoi, että ehkä myös joukkosurmien ehkäisy ja tutkinta siirtyy supon tehtäviin. Samassa rytäkässä valtiosihteeri Risto Volanen ehdotti, että rikokseksi on ymmärrettävä jopa se, että samantyyppiseen ajattelutapaan ja ihmisvihaan "menneet" vuorovaikuttaa ja perustaa ryhmiä netissä. "Se on netin kautta tapahtuvaa fasistista kommunikaatiota." Koominen uutinen kokonaisuudessaan on täällä:
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Joukkosurmien+ehk%C3%A4isy+ja+tutkinta+ehk%C3%A4+suojelupoliisin+teht%C3%A4v%C3%A4ksi/1135239772003

Ahdistava ilmapiiri mainittu?

Mun mielestä ilmapiiri voisi kyllä olla muutettavissa, mut ei esimerkiksi mielipidevapauteen puuttumalla, tai sillä, että nuorisotaloja lakkautetaan, koska niihin ei oo varaa. Samaan aikaan toisaalla omaehtoiset sosiaalikeskukset ja kulttuurikeskukset tyhjennetään kerta toisensa jälkeen. Samaan aikaan toisaalla puututaan keinoihin eikä suinkaan syihin.

T: IHMISKASVOISTA MISANTROPIAA!!!!!!!!!!!

Anonyymi kirjoitti...

Eilen kuulin radiosta miten lasten kanssa työskentelevät ovat ihmeissään kun päiväkotilapsilla ei ole myötätuntoa. Toisen paha olo ei herätä mitään tunteita...Mutta Suomen kilpailukyky on maailman huippua, joten kaikki on hallituksemme mielestä kunnossa, eikö niin.